Cercetătorii americani au descoperit că, în evoluția bolii COVID-19, obezitatea este mai periculoasă pentru persoanele tinere decât pentru cele în vârstă. Descoperirea este semnificativă, având în vedere că, la nivel global, se cunosc 1,9 miliarde de persoane supraponderale.
Noul studiu privind formele severe de boală și deces s-a realizat pe baza datelor colectate din patru state din SUA. Au evidențiat implicațiile substanțiale ale obezității pentru morbiditatea și mortalitatea SARS-CoV-2. Aceasta a fost asociată cu creșterea spitalizărilor, a internărilor în secțiile ATI și a deceselor.
Rezultatele recentului studiu sugerează că fenotipul simptomelor în cazul virusului SARS-CoV-2 este puternic influențat de obezitate. Diferențe în rândul grupurilor de vârstă mai tinere în raport cu persoanele mai în vârstă.
Virusologii de la University of Pittsburgh insistă asupra faptului că impactul obezității în evoluția bolii COVID-19 este un subiect ignorat frecvent de oameni.
Cercetătorii de la University of Oxford au ajuns la concluzia că virusul SARS-CoV-2 nu infectează celulele creierului pacientului.
Studiul recent relevă că pierderea mirosului, semnalată de cei mai mulți dintre cei care au
trecut prin boală este mai superficială și reversibilă. Anterior, se credea că există pericolul afectării neurologice.
Acum, există, însă, speranța neafectării neurologice.
Atunci când SARS-CoV-2 pătrunde în organism pe cale respiratorie, se cantonează la nivelul mucoasei olfactive. Neuronii senzoriali olfactivi, responsabili pentru inițierea senzației de miros, sunt conectați cu alte celule care au rol de suport.
Recentul studiul al cercetătorilor englezi evidențiază faptul că virusul SARS-CoV-2 infectează doar celulele de susținere nu și neuronii olfactivi! Este o veste bună, importantă! În cazul infectării neuronilor olfactivi, prin intermediul bulbului olfactiv, virusul ar putea ajunge rapid și ușor în creier.
Odată pătruns în această structură, virusul se poate răspândi în regiunile profunde ale creierului. Aici ar putea provoca daune de durată. Dacă virusul infectează doar celulele de suport, daunele ar putea să nu fie de lungă durată.
Potrivit cercetătorilor englezi care au publicat studiul recent, pierderea simțului olfactiv – anosmia, ar putea fi rezultatul distrugerii celulelor de susținere a neuronilor. Funcționarea neuronilor ar putea fi afectată doar până la regenerarea acestor celule, chiar dacă ei nu sunt infectați.